Nederlands koningshuis bijna duurste?

De kranten hadden het berichtje vanmorgen letterlijk van elkaar overgenomen. Het Nederlands koningshuis zou bijna het duurste koningshuis van Europa zijn http://www.depers.nl/binnenland/402434/Koningshuis-bijna-duurste-Europa.html en http://www.telegraaf.nl/binnenland/5880758/Koningshuis NL_bijna_duurste_Europa.html

Vreemd dat artikelen zo van elkaar overgetypt worden, maar goed…
Volgens de Belgische hoogleraar Herman Matthijs, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel heeft Groot Brittannië het duurste koningshuis en Nederland het één na duurste van Europa.
Hieronder een lijstje dat ik uit het krantenbericht heb gedestilleerd:

1. Gr. Brittannië   46,6 miljoen
2. Nederland         39,6 miljoen
3. Noorwegen       28     miljoen
4. België                   13,7 miljoen
5. Zweden               12     miljoen
6. Denemarken     12     miljoen
7. Spanje                   8,8 miljoen 
8. Luxemburg         8,7 miljoen

Dat dergelijke bedragen betrekkelijk zijn weet iedereen wel, maar dat de term betrekkelijk niet slechts ach het zal wel meevallen betekent, maar dat het komt van betrekking hebben op iets, dat beseffen we vaak niet. En zo laten we ons van alles wijs maken, vooral wanneer het getallen en statistieken zijn waar het betrekkingsniveau maar even weggelaten wordt.
In bovenstaand lijstje hebben de getallen betrekking op landen, wat uiteraard neerkomt op het vergelijken van appels en peren. Luxemburg met nog geen half miljoen inwoners is van een heel andere grootte als het 122 keer zo grote Verenigd Koninkrijk met zijn 61 miljoen inwoners.

In het onderstaande lijstje heb ik berekend wat een koningshuis per inwoner kost van dezelfde Europese vorstenhuizen.
Het land dat bij Matthijs de goedkoopste is blijkt dan de duurste te zijn. En Groot Brittannië heeft niet het duurste vorstenhuis, maar het één na goedkoopste.

1. Luxemburg         € 17,40  per inwoner
2. Noorwegen         €   6,83   p/inw
3. Nederland           €   2,33   p/inw 
4. Denemarken       €   2,18   p/inw
5. Zweden                  €   1,33   p/inw
6. België                     €    1,32  p/inw
7. Gr.Brittannië      €   0,76  p/inw
8. Spanje                   €   0,19   p/inw

Duidelijk is dat Luxemburg en Noorwegen ver boven de andere landen uitsteken. Nederland is weliswaar derde, maar maakt geen groot verschil met Denemarken, Zweden en België. Het viertal vormt de middengroep. Spanje valt op door het zeer lage bedrag dat een inwoner daar voor zijn koningshuis betaalt.

“In de berekeningen van Matthijs zijn de uitgaven voor beveiliging, staatsbezoeken en onderhoud van paleizen buiten beschouwingen gebleven. Worden die ook meegerekend dan stijgen de kosten van het Nederlandse koningshuis tot boven de 100 miljoen euro per jaar.” Aldus melden o.a. de Telegraaf, de Pers en het Nederlands Dagblad. Deze mededeling maakt de uitkomsten helemaal mysterieus en ondoorzichtig. Je rekent bepaalde kosten mee of niet, maar je noemt ze niet voor één enkel land apart. In dit geval lijkt het alsof Nederland met die ongefundeerde 100 miljoen er ver boven uitsteekt.

9 reacties

Opgeslagen onder Boeken

9 Reacties op “Nederlands koningshuis bijna duurste?

  1. rob

    als door de n/z lijn het paleis wegzakt wordt ’t nog ietsje meer.

  2. Iemand

    Je bent België vergeten in het lijstje op te nemen, met 13, 7 miljoen en ruim 10 miljoen inwoners, kom ik op 1,32 euro per persoon uit. Dus vergelijkbaar met Zweden.

    Overigens ben ik inderdaad erg benieuwd welke kosten bij de verschillende koningshuizen precies zijn meegenomen in de berekening.

  3. anne hilverda

    Het koningshuis kost veel en veel meer. Behalve dat al hun uitgaven,onkosten, onderhoud paleizen, koetsen,paarden, auto’s door ons worden opgehoest, betalen zij ook geen belasting over hun “salaris”(het engelse koningshuis doet das dus wel)
    Maar buiten genoemde onkosten: denk eens aan de bewaking van de uitdijende familie (recentelijk kreeg maurits van vollenhoven 2 ton op jaarbasis voor het promoten van de elektromotor) van min.Verkeer en waterstaat.
    Denk aan de peperdure begrafenissen, Delft is er nog niet van bekomen. Het Bronovo ziekenhuis wordt geacht geen rekeningen te sturen. De gemeente Franekeradeel moest besparen op de bibliobus voor de kinderen omdat de clan daar koninginnedag kwam vieren.De gemeente ondanks protesten van meerdere raadsleden moest 3 ton ophoesten. Elke burger betaalt zijn eigen verjaardag, maar deze familie laat het feestje betalen. De burger heeft nu eenmaal belastingplicht,zei “onze kroonprins”veelbetekenend.Zijne etherische hoogheid behoeft zich niet met het slijk der aarde te bemoeien .Dat is voor de domme onderdaan weggelegd.
    Nu zitten ze in Zeeland weer te tobben wat die 30 ste april hen gaat kosten.
    Tel die geintjes eens bij elkaar op ,dan krijg je wel even andere getallen,weggemoffeld door ministeries en gemeenten.
    En bedenk wel, de zoon van de laatste stadhouder Willem Batavus kroonde zich tot koning Willem 1 en kwam verarmd aanspoelen in Scheveningen.
    Dus waar komt dat gigantische vermogen vandaan?Juist ,uit Nederland. En denk er dan nog eens over na sinds wanneer wij een betrekkelijke welvaart hadden,die ons nu in rap tempo weer wordt afgenomen. Een luizige halve eeuw dat het iets beter ging voor de burgers.Dankzij sociale wetten.En die zijn niet bedacht door “koningen”.

    • Vooraf wil ik zeggen dat ik niet uitgesproken voor of tegen het koningshuis ben. Het bestaat nu eenmaal en van mij mogen ze blijven zitten. Jouw standpunt blijkt duidelijk uit je gepassioneerd overtuigd verhaal tegen het koningshuis. Dat gepassioneerde vind ik wel leuk, maar het is niet alles even eerlijk.
      Je eerste punt over de bewaking: Geert Wilders krijgt ook bewaking. Mensen krijgen in Nederland bewaking als ze gevaar lopen kennelijk, zonder aanzien des persoons.
      Je dedain voor het konginshuis blijkt ook uit het feit dat je vindt dat Maurits eigenlijk “Van Vollenhoven” als achternaam heeft. Nou over achternamen maken we in deze tijd allang geen problemen meer. Als man en vrouw met elkaar trouwen, dan mag de man tegenwoordig zelfs de achternaam van de vrouw aannemen, i.p.v. dat de vrouw de achternaam van de man aanneemt.
      Wat betreft de “peperdure begrafenissen”: Delft is er echt wel van bekomen, ze wordt er zelfs rijker van: Afgelopen zomer was ik in Delft en zag dat het plein voor de Nieuwe Kerk in Delft barstte van de toeristen. In de kerk stond een lange rij voor de kassa om toegang te krijgen tot de kerk. Ik meen me te herinneren dat een toegangskaartje 5 euro p/p kostte. Er wordt in die kerk minimaal 1000 euro per dag winst gemaakt.
      Hoe kun je zo zeker weten dat de diensten van het Bronovo ziekenuis gratis zijn voor het koninklijk huis?
      En koninginnedag? Dat is een dag die iedereen leuk vindt. Iedereen een dag vrij en naar de vrijmarkt. Het is vooral een feestje voor elke Nederlander.
      En waarom noem je die sufferd van een Willem Batavus als representant uit de Nederlandse geschiedenis waarin toch heel wat inspirerender figuren voorkomen? Koningin Wilhelmina noemde hem zelfs een sufferd en wilde niet eens bij zijn herbegrafenis zijn in 1958, toen hij bijgezet werd in de Nieuwe Kerk in Delft.
      Waarom noem je Willem van Oranje niet, die zelfs zijn laatste bezittingen verkocht om zijn leger te kunnen betalen, om Nederland te bevrijden van de Spaanse onderdrukker?
      Of Frederik Hendrik, zijn zoon die doorgegaan is met het verzet tegen de Spanjaarden?
      Of Adolf van Nassau, de op een na jongste broer van Willem de Zwijger, die in zijn strijd tegen de onderdrukking sneuvelde in Heiligerlee? Hij had evengoed in zijn kasteel in Dillenburg kunnen blijven zitten.
      Jij zegt dat we een betrekkelijke welvaart hadden en dat die ons nu in rap tempo wordt afgenomen.
      Je doet het voorkomen alsof die verminderde welvaart ons door het koningshuis wordt afgenomen. (Zo feodaal is dit systeem nou ook weer niet!) Bovendien is die welvaart echt niet zo betrekkelijk en blijven we een van de rijkste landen ter wereld.

    • Peter

      En zal dit de enige familie zijn die door ons bekostigd wordt? ik heb m’n twijfels. Op een of andere wijze wordt dit achterlijke niks opleverende instituut aardig in ere gehouden! nauw verweven met ons fantastische leger. Waar blijven al die miljarden die we elk jaar rechtsom of linksom met z’n allen ophoesten?

  4. De Repel

    Top….wat leuk een log te lezen met een nuancerende invalshoek!

Plaats een reactie